Wat voor soorten glijmiddel zijn er eigenlijk?

Glijmiddel is tegenwoordig niet meer weg te denken bij het vrijen. Om optimaal te kunnen genieten van de liefdesdaad, is glijmiddel een praktisch hulpmiddel. Het kan de seks enorm verbeteren, puur omdat het prettiger aanvoelt. Daarbij is het wel van belang dat je het juiste glijmiddel kiest. Niet iedereen is gelijk en heeft behoefte aan hetzelfde. Je hebt de keuze uit een aantal varianten.

Er zijn verschillende soorten glijmiddelen op de markt. De belangrijkste zijn:

  • Glijmiddel op waterbasis
  • Glijmiddel op siliconenbasis
  • Glijmiddel op oliebasis
  • Hybride glijmiddel

Glijmiddel op waterbasis

Een glijmiddel op waterbasis lijkt erg op je eigen vaginale vocht. Het bestaat voornamelijk uit water, glycerine en nog wat extra toevoegingen. Je kunt het gebruiken in combinatie met een latexcondoom en seksspeeltjes, het is niet duur, vlekvrij en gemakkelijk schoon te maken. Nadelen zijn dat het snel opdroogt, omdat je huid het glijmiddel opneemt waardoor je veel moet aanbrengen. Het kan plakkerig worden, wat niet prettig aanvoelt en je kunt het niet in de douche of in bad gebruiken.

Glijmiddel op siliconenbasis

Dit glijmiddel gaat langer mee dan een op waterbasis, omdat het niet uitdroogt. Je hebt dus maar een klein beetje nodig om er lang van te kunnen genieten. Dit glijmiddel is wat dikker en daardoor wat zachter dan het glijmiddel op waterbasis. Het is te gebruiken met latexcondooms maar niet met seksspeeltjes waar ook siliconen inzitten! Ook kun je het toepassen bij massages en het plakt niet. Nog een voordeel is dat je het wel in combinatie met water kunt gebruiken. Een nadeel van dit glijmiddel is verder dat het vlekken kan veroorzaken die je moeilijk weg kunt krijgen. Vaak is dit glijmiddel wel wat duurder dan een op waterbasis.

Glijmiddel op oliebasis

Een glijmiddel op oliebasis wordt niet veel gebruikt en het is al helemaal geen aanrader voor penetratie, omdat het de slijmvliezen van je vagina irriteert. Olie kan namelijk bacteriën bevatten die een vaginale infectie kunnen veroorzaken. Ook dit glijmiddel kan vlekken veroorzaken die slecht schoon te maken zijn en het is geen goed idee om het aan te brengen op condooms, omdat het condoom hierdoor poreus kan worden en dus niet meer veilig is.

Hybride glijmiddel

Hybride glijmiddel heeft twee ingrediënten, namelijk water én siliconen. Het vlekt niet, gaat langer mee en heeft een nog dikkere structuur dan een glijmiddel op siliconenbasis. Het is echter wel veel duurder dan de rest en beperkt beschikbaar.

Naast deze vier soorten kun je ook nog kiezen voor zaaddodend glijmiddel en heb je ook glijmiddel met bepaalde smaakjes. Keuze genoeg!