Pijn na het vrijen: oorzaak en oplossing

Pijn na het vrijen komt vrij veel voor. Sommige vrouwen hebben regelmatig last van pijn en anderen zo af en toe. Ook de mate van pijn en het soort pijn kan nogal verschillen. Deze kan zeurend zijn, branderig of jeukend. Erg vervelend natuurlijk en je wilt er zo snel mogelijk weer van af. Misschien heb je door deze pijn wel minder zin in seks of verkramp je tijdens de seks. Om dit probleem aan te pakken, moet je weten wat de oorzaak hiervoor kan zijn. Een oplossing is dan al een stuk dichterbij.

Wat kunnen nu de oorzaken van pijn na het vrijen zijn? Even een korte opsomming:

Vaginale droogheid of niet opgewonden genoeg zijn

De meest voorkomende oorzaak is vaginale droogheid of niet opgewonden genoeg zijn. Normaal wordt je vagina vochtiger naarmate je meer opgewonden wordt, je kunt echter van nature een droge vagina hebben. De beste oplossing hiervoor is de tijd nemen voor het voorspel, zodat je goed vochtig wordt. Wees open en bespreek je fantasieën met elkaar. Een andere goede en simpele manier om je vagina vochtiger te maken is glijmiddel aanbrengen.

Een allergie of gevoeligheid voor bepaalde producten

Je kunt hierbij denken aan:

  • Condooms (je kunt allergisch zijn voor latex, probeer in dit geval latexvrije condooms)
  • Zeep (gebruik vooral geen zeep voor het schoonmaken van je vagina! Alleen water is genoeg, je vagina houdt zichzelf schoon)
  • Wasmiddel (door allerlei synthetische stoffen in je wasmiddel kun je een overgevoeligheidsreactie krijgen, stap over op een ecologisch wasmiddel)
  • Ondergoed (synthetisch ondergoed is vaak niet luchtig genoeg, ga over tot het dragen van katoenen ondergoed)

Vaginale infecties

Deze kunnen veroorzaakt worden door zeep, wat de normale zuurgraad in je vagina aantast. Ook veranderingen in je hormonen, stress, een lage weerstand en bepaalde antibiotica kunnen een infectie teweegbrengen. Heb je last van jeuk in en rond de vagina, pijn bij het plassen en veel abnormale afscheiding kun je het beste even naar de huisarts gaan. Er zijn twee soorten vaginale infecties: een bacteriële- of een schimmelinfectie. Heb je een bacteriële infectie, dan krijg je waarschijnlijk antibiotica voorgeschreven; blijkt het een schimmelinfectie te zijn, dan kun je een vaginale crème of tabletten meekrijgen. Deze crème kun je trouwens ook zelf bij de drogist halen, maar ga hier liever niet zelf mee experimenteren. Er zou meer aan de hand kunnen zijn.

Soa

Je kunt ook een soa (geslachtsziekte) hebben. Neem de proef op de som en doe een soa-test. Je kunt daarvoor ook naar de huisarts. Om een soa te voorkomen is het natuurlijk het beste om veilig te vrijen! Blijf vooral niet lopen met klachten of vragen. Bij twijfel, aarzel niet en ga altijd even langs je huisarts. Dit soort klachten komt vaker voor dan je denkt.

Pijnlijke clitoris na het vrijen? Neem dit artikel van depaarsekeizerin door.

En nogmaals, in twijfel, raadpleeg een dokter!